Home > Geen categorie > Woningmarktanalyse 1e kwartaal 2011

Woningmarktanalyse 1e kwartaal 2011

Vandaag, donderdag 7 april, worden de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2011 door de NVM gepresenteerd. In principe zijn er twee grote partijen die woningmarktcijfers publiceren in Nederland; het kadaster en de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Het kadaster registreert op het moment van overdracht, dus wanneer de woning in eigendom wordt overgedragen aan de koper. De NVM daarentegen registreert wanneer de woning verkocht is, dus wanneer het koopcontract is getekend en ontbindende voorwaardes zijn verlopen. Dit verklaart waarom de marktcijfers van het kadaster gemiddeld de trend in de woningmarkt van 2 tot 3 maanden daarvoor weergeven. Gemiddeld wordt een woning namelijk drie maanden na het tekenen van een koopcontract overgedragen aan de koper.

Dat de woningmarkt onder druk staat, mag duidelijk zijn. Dit deel van dit weblog schrijf ik om 9.00 uur, dus vóór de presentatie van de cijfers. Bij M2 Makelaars hebben we gemerkt dat de markt van medio januari tot de 1e week van maart redelijk goed liep. Een vrij vlotte doorstroming, goede transacties (ook eens in een wat hogere prijsklasse), best veel bezichtigingen. Ook merkte we dat de onderhandelingsruimte wat toeneemt. Verkopers moeten soms meer zakken dan gemiddeld om een transactie te realiseren. Gevoelsmatig leek het er op dat de markt wat aan het aantrekken was. Helaas gooide de laatste weken van maart (en tot op heden) roet in het eten. Het animo bij kopers zakte weer in, bezichtigingen namen af en daardoor ook het aantal transacties.

Met dit in het achterhoofd verwacht ik dat de cijfers zullen laten zien dat de markt zowel qua transacties als de prijzen verder onder druk is komen te staan. We wachten met spanning de werkelijke cijfers af. Wordt vervolgd na 10.00 uur….

En nu is het 12:05 uur. De cijfers zijn bekend en geconcludeerd mag worden dat het zeker nog niet goed gaat met de woningmarkt. Landelijk is sprake van een daling van het aantal verkochte woningen én een daling van de gemiddelde prijs. Er wordt opgemerkt dat vooral de randstedelijke gebieden hier last van hebben.

Kijken we vervolgens naar de regionale cijfers, dan is dit niet veel positiever. Mijn eerdere aanname komt overeen met de cijfers van de NVM. Ook in Zeeland is sprake van een daling van de gemiddelde prijs en het blijkt dat er ruim 10% minder woningen verkocht zijn dan het kwartaal er voor. Dat is slecht nieuws voor de markt, voor woningverkopers en eigenlijk ook voor kopers. De redenen voor de verder tegenvallende markt worden namelijk grotendeels gezocht en de steeds moeilijker wordende financierbaarheid van woning. Simpel gezegd: de banken zijn steeds strenger bij de financiering van een woning. Dit veroorzaakt vooral voor starters en doorstromers aan de onderkant van de markt problemen. En tsja, als de starter niet koopt, verkoopt de doorstromer niet. Die dan dus ook zelf niets koopt. Iedereen wacht nu op elkaar en slechts weinigen nemen een stap.

De gegevens m.b.t. Zeeland over het eerste kwartaal (klik op de afbeelding voor een vergroting):

Aantal transacties 1e kwartaal 2011 Zeeuwse Eilanden (Zeeland m.u.v. Zeeuws Vlaanderen)

Gemiddelde prijzen 1e kwartaal 2011 Zeeuwse Eilanden (Zeeland m.u.v. Zeeuws Vlaanderen)

De gegevens en het persbericht van de NVM over de woningmarkt kunt u via deze link vinden

 

Categorieën:Geen categorie Tags: , , , , , , , ,
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie